сряда, 11 януари 2023 г.

Нещо повече за учредителя на "Фестивал на шевицата"

 


Нещо повече за учредителя на "Фестивал на шевицата" Славян Стоянов.

През годините, в които се занимавам с изкуство и опазване на културното ни историческо наследство, никога не ми се е налагало да описвам участия, реализирани изложби, награди, издадени книги и т.н. Поради тази причина и не съм си давал реална сметка какво количество работа имам извършено зад гърба си. 

Когато реализираш подобна дейност и тя бива популяризирана по подобаващ начин, човешките умове започват да си задават въпроси. Например: Откъде взимат всичките пари, за да реализират това, което вършат? 

Нали се сещате? За подобна дейност се изисква посвещение, огромно количество време, човешки ресурс и пари. Та този въпрос винаги възниква. От къде са ПАРИТЕ? Къде е Илия на кирия?

Това, което ще кажа сега, не важи за всички хора, но за една голяма част опорочени сърца важи с пълна сила.

Какви ли не слухове съм чувал за себе си през годините. Дори, че имат доказателства ЧЕРНО НА БЯЛО какви измамници сме. Че след всеки проведен фестивал аз и още двама-трима около мен слагаме на джоб по 5 000 лева (това кацна като честитка още след първия Фестивал). Че всички книги, които съм написал, изсмуквайки ги от пръстите си, са за да оправдая парите, които взимам от "проектчета"- тези бре, дето са ни одобрили. И това е само малка част от дивотиите, които са достигнали до мен като слухове.

А сега, каква е реалността: 

До сега сме провели четири издания на "ФЕСТИВАЛ НА ШЕВИЦАТА". Това, което аз и моето семейство сме спечелили като финанси, идва единствено от щанда, който имаме на самия фестивал, от собствена продукция и изделия, които сами сме произвели. Спечелили сме безумно много нерви, които ни се отразяват на физическото състояние. Спечелили сме много негатив по наш адрес. Но разбира се, и много ценни нови искрени приятелства.

Разходите за един фестивал се изчисляват на хиляди левове. Плащаме ги от джоба си и чрез спонсори, които са ни се доверили. Може да ви звучи нереално, но такава е действителността, касаеща нас. На въпроса: "А защо тогава го правите?", отговорът е тривиален и напълно реален:

Защото вярваме в България и българската памет. Вярваме в корена и се опитваме да го запазим. Да възродим паметта и разпалим огъня за нея. Може би ще кажете, че много други фестивали са превърнали това в печеливш бизнес. Добре, нека е така. Нашият Фестивал не е такъв. Наричаме го "бутиков". Не е голям, но е красив, топъл, жив и истински!

Проекти:

До сега аз и съпругата ми сме работили два пъти като подизпълнители към проекти, които наши партньори са печелили. Обърнали са се към нас за съдействие и ние сме приели. Заплащането е било в рамките на минимална работна заплата.

До момента никога не сме участвали самостоятелно като ръководители на одобрен проект.

Как тогава успяваме и правим всичко, което вършим?

С вяра в доброто у хората въпреки негативите, които често се изсипват към нас. С вяра в Бога. С вяра в приятелите. С вяра, че доброто в крайна сметка ще победи и стихията на злото ще утихне. С вяра в България. С вяра в народа ѝ. С вяра в извора на живота.

Тъй като понастоящем се наложи да правя CV, трябваше да опиша и дейностите, които през годините са се случили. Самият аз за пръв път виждам какво е било направено. Споделям това с вас не за да изтипоса барабар Петко с мъжете "дипломата си от ХарварТ", а за да видите черно на бяло (както едни "графици" се изразяват), че имали информация за нас. Всичко долу изложено е благодарение на много хора, които са ни се доверили и продължават да го правят, въпреки всички "доброжелатели".  

Професионален опит:

От 2010г. - художник-илюстратор-реконструктор към археологически екипи; Основател на проекта "История в шевици" (2016 - до сега); Автор на статии и изследвания на историческа и етноложка тематика; Автор на проекта "Виртуален музей на България" и блога "История в шевици".
Организиране на Национален Фестивал на шевицата:

2017г. - Първи Национален Фестивал на шевицата „Везбената традиция на българката. Хилядолетия, вшити в тъканта.“, гр. Белослав; 

2018г - Втори Национален Фестивал на шевицата „Култът към майката и оброците за плодородие“, гр. Белослав; 

2019г – Трети Национален Фестивал на шевицата „Живи корени“, гр. Белослав; 

2022г - Четвърти Национален Фестивал на шевицата „Елбетица - Домът на Бог“, с. Войнежа, общ. Велико Търново.
Реализирани изложби:

2012г. – Изложба в постоянната експозиция при откриването на историческия музей в Царево. 

 

2014г. – Самостоятелна изложба на авторски творби по време на годишните награди на yep.bg . Варна

 

2016г. – Изложба на илюстрации от книгата „Древните цивилизации по българските земи“ в галерия A&G Art Meeting – Варна

 

2016г. – Изложба на картини на историческа тематика по време на XXI Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”

 

2016г. – Изложба на картини на историческа тематика в НЧ "Съзнание 1926" град Белослав.

 

2017г. – Фотографска изложба „Акценти от Фестивал на шевицата – Белослав 2017г.“

 

2017г. – НДК – Фотографска изложба „Културно наследство в риск“, София.

 

2018г. - "Жива изложба" в НЧ "Съзнание 1926" град Белослав. Ревю на автентични носии.

 

2018г. – Фотогафска изложба в галерия Credo Bonum "Прокуденият дух на траките". София

 

2018г. - Изложба "Прокуденият дух на траките" в село Старо Железаре.

 

2018г. – Изложба на колекция картини на български просветители и владетели в НЧ "Съзнание 1926" Белослав.

 

2018г. - "Между Черно море и Тимок - Багри в есента". Художествената галерия към Исторически Музей – град Провадия. Ревю на автентични носии и фотографски пана от фонда на ИМ Провадия.

 

2018г. - "ВСЕНАРОДНО ВЕСЕЛИЕ" с носия на Авренска поляна. Конкурс за автентична носия и възстановка на ритуала „Еньовден“.

 

2019г. - Варненският археологически музей, изложба "Червен Великден! Зелен Гергьовден!" Ревю на носии. В експозицията са включени и 12 фотографски пана на Славян Стоянов от изложба, подготвена за "Фестивал на шевицата" съвместно ИМ - Провадия и "История в шевици".

 

2019г. - Изложба - ревю "Разноликата България" по време на културен Фестивал "Реката" Свищов, посветен на българските традиции, бит и култура .

 

2020г. - "Изложба на традиционни възглавници" в НЧ "Съзнание 1926" град Белослав.

 

2020г. – Изложба и лекция, "Заедно с Ансамбъл "Българче" „История в шевици“ на гости при Ансамбъл "Българче" в Младежки дом Варна

 

2020г. - "Светът на българката претворен в цвят". Изложба – ревю и фотографска изложба на пана „Изпод руините“ на къщи от селата Странджа и Мелница. Събитието е проведено в три населени места от Бесарабия – Украйна. Град Рени, село Чушмелий (Криничное) и Болград в гимназията „Георги Сава Раковски“

 

2020г. - Културен семинар "Непознатите" Пловдив 2020г. Изложба "НЕПОЗНАТИТЕ НАШИ".

 

2021г. – Ревю на носии по време на юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“

 

2021г. – Участие във филма „Елбетица – мистика и вълшебство“ и заснемане на спектакъла „Елбетица – домът на Бог“

 

2021г. - 125 години от учредяването на Тракийско дружество град Варна от Капитан Петко Войвода. Изложба на автентични носии "Не се гаси туй, що не гасне!"

 

2022г. - Културен семинар Непознатите / Пловдив, Ревю на носии.

 

2022г. – Изложба – ревю в "Дом Тракия" - Варна, "Национален фестивал на изкуствата".

 

2022г. - Изложба – ревю на носии Храмов празник на църквата ''Св. Ана'' в с. Малчика. Плевенско.


2022г. - Изложба – ревю на носии с. Асеново, Плевенско.

 

2022г. - Етнографски музей - Варна Проект, документален филм - изложба "Носиите във Варненско" за "Нощ на науката"

 

2022г. – Помага за откриване на изложбата като лектор. Изложба от Националния Исторически Музей - София. Експозицията в град Каварна е реализирана като част от проект “Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията”

 

2022г. - Розариум, село Неофит Рилски. "Носията “трепти” на красивите снаги"

2022-23г. – Фотографска изложба съвместно с община Велико Търново "Фестивал на шевицата".
Издадени книги:

2016г. – „ Древните цивилизации по българските земи“ от поредицата „ГОЛЯМА КНИГА за...“, Издателство ПАН;

2016г. – „Моята първа книга за древните цивилизации по българските земи“, издание за деца, Издателство ПАН;

2018г. – „Българската везбена традиция“ – проект, финансиран по Програма „Младежки проекти 2018“ към Община Варна;

2021г. – „СЪРМАН. Въпроси и отговори относно символа свастика и присъствието му в българската везбена традиция“, Първа книга от поредицата ИСТОРИЯ В ШЕВИЦИ, Издателство ТераПринт;

2022г. – „ЕЛБЕТИЦА. Реконструкция на семантиката в мотива на база световни митове и народни традиции“, Втора книга от поредицата ИСТОРИЯ В ШЕВИЦИ, Издателство Тера Принт.


Книгите могат да се поръчат на страницата им в социалната мрежа: https://www.facebook.com/KnigaSarman

Книгите "Сърман" и "Елбетица" са издадени със собствени усилия и финанси. Единственият начин, по който се разпространяват, е този. Останалите заглавия са изчерпани.
Издадени списания:

Графичен дизайнер на списание „Selected“ от 2006-2008г. на рекламна агенция “Patchwork” - Варна 

2018 г. – Списание „Фестивал на шевицата“

Участия и награди:

2009 г. - първо място в Лондон (от 50 участника от целия свят) в конкурс по задание с дигитален софтуер ArtRage (специализиран за художници); 

2014 г. -второ място на световен конкурс на ArtRage. Наградената творба е на българка в кюстендилска носия (сая); 

2014 г.  - "Мото-Пфое", България - почетен плакет в категория „Опазване на културно историческо наследство“; 

2015 г. – негова творба е избрана за лице на България по време на ежегодния фестивал в Норфолк, САЩ; 

2016 г.  -  награда в категория "Опазване на културно-историческо наследство" от "Независими награди за култура Media AwARTs" (определят се от варненски журналисти); 

2016 г. - приз "Пазител на традициите“ на А.Р.И.З. -7 (Асоциация за Развитие на Изкуствата и Занаятите) в категория "Личност на годината“; 

2017 г.  - награда за принос в опазването и съхранението на Българската автентична традиция от Община Белослав; 

2018 г.  - специален приз на Сдружение „Съюз на пенсионерите - 2004“ град Каварна; 

2020 г. - Подяка ОЗ „Болградска гимназия“ „Г.С. Раковски“ за запазване, популяризиране на многовековното наследие на българския народ. „Светът на българката, претворен в цвят“, Бесарабия – Украйна; 

2021 г. - почетен приз по случай 25 години Национална Конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“, Варна 

Участия: 

Като лектор относно българската везбена традиция в ежегодната историческа конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ - Варна и в пролетните исторически четения.

За периода 2016-2022г. изнесени над 20 лекции в Белослав, Варна, София, Свищов, Каварна, Суворово, Провадия, Силистра, село Войнежа.

Финал:

По време на "Фестивал на шевицата" не изнасям лекции, а предоставям тази възможност на етнографи и изследователи в специална времева част, посветена на това.

Ако смятате, че в наше лице сте припознали хора, които работят за ползу роду, били сте част от "Фестивал на шевицата" или от други събития, организирани от нас, нашите ръце няма да спрат да стоят протегнати, за да бъдем заедно и занапред. Ако сте били благословени или обогатени от работата ни - оставете коментар в публикацията или в социалната мрежа. Ще се радваме да видим изразена вашата подкрепа. Благодарим ви, че ви има! Без всички вас не би било възможно нищо от това, което извършваме! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар